SUPERPRZEPIS

Miodownik według Alberta

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Miodownik według Alberta

Ulubione ciasto mojego męża - orzechowy miodownik z budyniem.

Składniki:

Miodownik według Alberta

 

 

 

  • MASA BUDYNIOWA:
  • 600 ml mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka jaj
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 12,5 dag margaryny

Sposób przygotowania:

Miodownik według Alberta
Mąkę przesiewamy, dodajemy jaja, cukier, Kasię, proszek do pieczenia i miód. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, rozwałkowujemy i jedną z nich pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy miód, cukier i posiekane orzechy, podgrzewamy. Masę przekładamy na drugie, nie upieczone jeszcze ciasto. Pieczemy tak jak pierwsze ciasto. Mleko( 1,5 szklanki) zagotowujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami jaj i mąką. Dodajemy do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i studzimy. Kasię miksujemy, dodajemy po łyżce przestudzonej masy. Masę wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy drugą połową ciasta. Odstawiamy na kilkanaście godzin.