Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1264]

Miodownik z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miodownik z białą czekoladą- ciasto dla prawdziwych łasuchów. Idealne do kawy lub herbaty. Warto je przygotować.

Miodownik z białą czekoladą

Składniki:

Miodownik z białą czekoladą

Ciasto miodowe

  • 500g mąki,
  • 200g masła,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu płynnego,
  • 5 łyżek cukru kryształu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

Masa

Polewa

Sposób przygotowania:

Miodownik z białą czekoladą
1.Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Jedną z porcji ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. Podobnie jak z pierwszą częścią ciasta robię z kolejnymi porcjami. Piekę trzy jednakowe placki.

2.Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję zimny budyń. Do masy dodaję startą na tarce o małych oczkach białą czekoladę. Ucieram. Masą przekładam upieczone placki miodowe.

3.Polewa: Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kakaową posypką. 

Tagi:

ciasto masa