Sposób przygotowania:
Miodownik z białą czekoladą
1.Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Jedną z porcji ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. Podobnie jak z pierwszą częścią ciasta robię z kolejnymi porcjami. Piekę trzy jednakowe placki.
2.Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję zimny budyń. Do masy dodaję startą na tarce o małych oczkach białą czekoladę. Ucieram. Masą przekładam upieczone placki miodowe.
3.Polewa: Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kakaową posypką.
2.Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję zimny budyń. Do masy dodaję startą na tarce o małych oczkach białą czekoladę. Ucieram. Masą przekładam upieczone placki miodowe.
3.Polewa: Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kakaową posypką.
robaczek