Sposób przygotowania:
Miodownik z orzechami na tartej kruchej
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia oraz posiekać na wiórki z margaryną lub miękkim masłem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietankę i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, po czym zapakować i schłodzić w lodówce ok. 30-40 min. W tym czasie miód wymieszać z mascarpone i ubitą pianą z białek. Orzechy laskowe lub pistacje rozbić dziadkiem do orzechów, ale nie siekać, tylko zostawić w całości. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić i wysypać bułką tartą lub manną i wylepić ciastem, zalepiając nim brzegi blaszki. Wstawić tartą do piekarnika na 30 min. Potem wysunąć blaszkę i wyłożyć nadzienie na wierzch ciasta wraz z orzechami, które trochę wcisnąć w masę. Wsunąć blaszkę ponownie na 15 min. Sprawdzić patyczkiem, czy masa się skarmelizowała, wtedy to wyjąć tartą i pokroić. Smacznego!.