marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Miodownik z orzechami na tartej kruchej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tarte z różnymi dodatkami jak twaróg lub miód można łączyć z takimi bakaliami jak orzechy, rodzynki lub kawałki czekolady.Dziś dam orzechy laskowe.

Miodownik z orzechami na tartej kruchej

Składniki:

Miodownik z orzechami na tartej kruchej

 

  • 200 g.mąki pszennej tortowej,
  • 80 g.margaryny do pieczenia,
  • 4 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kartonik śmietanki 30% (ile zabierze ciasto),
  • 200 g.serka mascarpone,
  • słoiczek miodu płynnego,np.spadziowego lub lipowego,
  • 15 dag. orzechów laskowych lub pistacji,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta lub manna do wysypania.

Sposób przygotowania:

Miodownik z orzechami na tartej kruchej
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia oraz posiekać na wiórki z margaryną lub miękkim masłem. Zsunąć na stos, zrobić dołek, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy, śmietankę i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę, po czym zapakować i schłodzić w lodówce ok. 30-40 min. W tym czasie miód wymieszać z mascarpone i ubitą pianą z białek. Orzechy laskowe lub pistacje rozbić dziadkiem do orzechów, ale nie siekać, tylko zostawić w całości. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, blachę natłuścić i wysypać bułką tartą lub manną i wylepić ciastem, zalepiając nim brzegi blaszki. Wstawić tartą do piekarnika na 30 min. Potem wysunąć blaszkę i wyłożyć nadzienie na wierzch ciasta wraz z orzechami, które trochę wcisnąć w masę. Wsunąć blaszkę ponownie na 15 min. Sprawdzić patyczkiem, czy masa się skarmelizowała, wtedy to wyjąć tartą i pokroić. Smacznego!.