Sposób przygotowania:
Świąteczny miodownik z orzechami
Mąkę, jaja, cukier puder, sodę, mleko margarynę, miód połączyć ze sobą- siekając wszystko nożem, a następnie zagnieść ciasto. Dzielimy na 4 części. Trzy części pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Czwartą częścią oblepiamy blachę i odkładamy na bok. ( blachy muszą być takie same ) CIASTO ORZECHOWE: Orzechy siekamy na małe kawałeczki, mieszamy z posypką migdałową. Margarynę z cukrem i miodem rozpuszczamy na patelni. Gdy składniki rozpuszczą się i połączą dodajemy orzechy z posypką i smażymy na małym ogniu przez ok 7 minut. Wylewamy na czwartą część ciasta i pieczemy przez 15 minut. Mleko zagotowujemy wraz z cukrem oraz margaryną. Wsypujemy kaszę i mieszamy energicznie aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygniętą masą przekładamy placki kruche. Na sam wierzch dajemy ciasto z orzechami. Ciasto powinno się przechowywać w chłodnym miejscu.