Sposób przygotowania:
Cynamonowe zawijaski
Drożdże należy rozmieszać z cukrem i ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie do miski z drożdżamu przesiewamy mąkę, dosypujemy
sól, i mieszamy wszystkie składniki.
W rondelku roztapiamy masło, wlewamy mleko i śmietanę. Podgrzewamy na niewielkiem ogniu przez parę minut, a po ostudzeniu dolewamy do miski z mąką i drożdżami.
Ciasto wyrabiamy rękoma i na
gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W tymmieszamy 3 łyżki cukru z czubatą łyżką cynamonu. Roztapiamy łyżkę
masła..
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto smarujemy
roztopionym masłem i posypujemy dokładnie cukrem z cynamonem.
Następnie zawijamy jak roladę i kroimy na centymentrowe plastry.
Powstałe cynamonowe bułeczki
układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy
roztrzepanym jakiej i posypujemy grubym cukrem.
p
Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
sól, i mieszamy wszystkie składniki.
W rondelku roztapiamy masło, wlewamy mleko i śmietanę. Podgrzewamy na niewielkiem ogniu przez parę minut, a po ostudzeniu dolewamy do miski z mąką i drożdżami.
Ciasto wyrabiamy rękoma i na
gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W tymmieszamy 3 łyżki cukru z czubatą łyżką cynamonu. Roztapiamy łyżkę
masła..
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto smarujemy
roztopionym masłem i posypujemy dokładnie cukrem z cynamonem.
Następnie zawijamy jak roladę i kroimy na centymentrowe plastry.
Powstałe cynamonowe bułeczki
układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy
roztrzepanym jakiej i posypujemy grubym cukrem.
p
Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.