Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Cynamonowe zawijaski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cynamonowe bułeczki zawijane jak słodkie ruloniki

Cynamonowe zawijaski Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cynamonowe zawijaski

 

  • 50g świeżych drożdży
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ szklanki cukru
  • ½ kg mąki
  • 100g masła
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki mleka
  • Łyżka gęstej śmietany, najlepiej 18%
  • Czubata łyżka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • Łyżka masła
  • Jajko do posmarowania bułeczek
  • Gruby cukier do posypania bułeczek

Sposób przygotowania:

Cynamonowe zawijaski
Drożdże należy rozmieszać z cukrem i ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie do miski z drożdżamu przesiewamy mąkę, dosypujemy
sól, i mieszamy wszystkie składniki.
W rondelku roztapiamy masło, wlewamy mleko i śmietanę. Podgrzewamy na niewielkiem ogniu przez parę minut, a po ostudzeniu dolewamy do miski z mąką i drożdżami.
Ciasto wyrabiamy rękoma i na
gładką masę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W tymmieszamy 3 łyżki cukru z czubatą łyżką cynamonu. Roztapiamy łyżkę
masła..
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto smarujemy
roztopionym masłem i posypujemy dokładnie cukrem z cynamonem.
Następnie zawijamy jak roladę i kroimy na centymentrowe plastry.
Powstałe cynamonowe bułeczki
układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy
roztrzepanym jakiej i posypujemy grubym cukrem.
p
Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.
Cynamonowe zawijaski
Cynamonowe bułeczki podczas pieczenia obłędnie pachną w całym domu

Tagi:

jajko jajka