Sposób przygotowania:
Miodowo-cytrynowe ciastoETAP 1:
Masło i margarynę podgrzać i rozpuścić razem z miodem, ostudzić, wymieszać z sodą.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, przesiać, dodać jajka, płynny tłuszcz z miodem, aromat i śmietanę.
ETAP 2:
Szybko zagnieść ciasto. ( gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany)
ETAP 3:
Podzielić na cztery równe części, rozwałkować i upiec 4 blaty. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp 180 stopni.Krem.
Z proszku budyniowego, mąki i mleka ugotować budyń, szczelnie przykryć, ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem cytrynowym.
ETAP 4:
Upieczone, zimne blaty ciasta skropić ponczem z herbaty cytrynowej.
1 blat posmarować połową kremu, drugi powidłami, na trzeci wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć czwartym blatem. Gotowe ciasto obciążyć deseczką i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.
ETAP 5:
Następnie ciasto oblać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i lukrem, schłodzić.