Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Miodowo-cytrynowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Popularne ciasto miodowe z dodatkiem aromatu cytrynowego to ciekawe i bardzo smaczne połączenie. Polecam.

Miodowo-cytrynowe ciasto

Składniki:

Miodowo-cytrynowe ciasto

 

  • Ciasto
  • 90 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl miodu
  • 150-200 ml śmietany gęstej
  • 15 dag masła
  • 15 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • Masa
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 15 dag masła
  • 15 dag margaryny
  • 0,5-1 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 20 dag cukru pudru
  • sok z cytryny do smaku
  • Poncz
  • 200 ml herbaty cytrynowej
  • Pozostałe składniki
  • 300 ml powideł śliwkowych
  • polewa czekoladowa
  • lukier biały

Sposób przygotowania:

Miodowo-cytrynowe ciasto

ETAP 1:

Miodowo-cytrynowe ciasto
Mąkę z cukrem pudrem połączyć z płynnymi składnikami.

Masło i margarynę podgrzać i rozpuścić razem z miodem, ostudzić, wymieszać z sodą.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, przesiać, dodać jajka, płynny tłuszcz z miodem, aromat i śmietanę.

ETAP 2:

Miodowo-cytrynowe ciasto
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto.

Szybko zagnieść ciasto. ( gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany)

ETAP 3:

Miodowo-cytrynowe ciasto
Ciasto podzielić, rozwałkować i upiec 4 placki jednakiej wielkości.

Podzielić na cztery równe części, rozwałkować i upiec 4 blaty. Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp 180 stopni.Krem.
Z proszku budyniowego, mąki i mleka ugotować budyń, szczelnie przykryć, ostudzić.
Masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem cytrynowym.

ETAP 4:

Miodowo-cytrynowe ciasto
Skropione ponczem ciasto przełożyć masą i powidłami

Upieczone, zimne blaty ciasta skropić ponczem z herbaty cytrynowej.
1 blat posmarować połową kremu, drugi powidłami, na trzeci wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć czwartym blatem. Gotowe ciasto obciążyć deseczką i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin.

ETAP 5:

Miodowo-cytrynowe ciasto

Następnie ciasto oblać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i lukrem, schłodzić.