iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ciasto wisienka na czereśni

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nazwa tego ciasta powstała gdy goście zastanawiali się, co jest w jego składzie czereśnia, czy wiśnia. Uznali, że to prawdziwa wisienka na czereśni, bo deser jest pyszny i pięknie wygląda.

Ciasto wisienka na czereśni

Składniki:

Ciasto wisienka na czereśni

Biszkopt

Masa

  • 1 litrowy słoik wiśni w kompocie,
  • 1 litrowy słoik czereśni w kompocie,
  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 1 litr śmietany kremówki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 serki homogenizowane waniliowe,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Poncz i dekoracja

  • 1 szklanka kompotu wiśniowo-czereśniowego,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 4 łyżki śmietany 36%.

Sposób przygotowania:

Ciasto wisienka na czereśni

ETAP 1:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao, wlewamy olej, mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o długości 35 cm. Pieczemy biszkopt przez 40 minut w temp. 170 stopni. Odwracamy i zdejmujemy papier do pieczenia, gdy przestygnie dzielimy nitką na dwie części.

Z wiśni i czereśni wyjmujemy pestki. Odlewamy kompot. Zagotowujemy i słodzimy. Następnie blendujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody, podgrzewamy do czasu całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serki, wlewamy letnią, żelatynę.

Pierwszy blat biszkoptu układamy w blaszce, nasączamy kompotem i wylewamy połowę masy owocowej. Następnie delikatnie wykładamy połowę masy śmietankowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i również nasączamy kompotem, wykładamy resztę owoców i śmietany. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.

W kąpieli wodnej należy rozpuścić czekoladę w śmietanie. Dekorujemy ciasto i chłodzimy kilka godzin w lodówce.