Sposób przygotowania:
Ciasto wisienka na czereśniETAP 1:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao, wlewamy olej, mieszamy. Na koniec dodajemy orzechy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o długości 35 cm. Pieczemy biszkopt przez 40 minut w temp. 170 stopni. Odwracamy i zdejmujemy papier do pieczenia, gdy przestygnie dzielimy nitką na dwie części.
Z wiśni i czereśni wyjmujemy pestki. Odlewamy kompot. Zagotowujemy i słodzimy. Następnie blendujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody, podgrzewamy do czasu całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serki, wlewamy letnią, żelatynę.
Pierwszy blat biszkoptu układamy w blaszce, nasączamy kompotem i wylewamy połowę masy owocowej. Następnie delikatnie wykładamy połowę masy śmietankowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i również nasączamy kompotem, wykładamy resztę owoców i śmietany. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
W kąpieli wodnej należy rozpuścić czekoladę w śmietanie. Dekorujemy ciasto i chłodzimy kilka godzin w lodówce.