Sposób przygotowania:
Korzenny kurczak z warzywami
Udka umyć i usunąć skórę i tłuszcz ( kurczak będzie duszony to i tak skórka nie będzie chrupiąca a takiej miękkiej nie lubię ). Posypać mięso przyprawami ( sól, papryka mielona, pieprz grubo mielony kolorowy, szczypta gałki muszkatołowej mielonej , jarzynka). Polać 2 łyżkami oleju i miodem. Wrzucić goździki i korę cynamonu. Wmasować przyprawy w mięso i odstawić na 15 minut. Obrać i pokroić warzywa i wrzucić część ( ziemniaki, patat, pietruszkę, marchew) do pojemnika w którym marynowało się mięso by wybrać pozostałość marynaty. W garnku o grubym dnie ( ja użyłam patelni Delimano Dry Cooker ) rozgrzać pozostały olej. Obsmażyć na rumiano udka , a obok nich pokrojone w ćwiartki obie cebule i por. Gdy kurczak i cebule się zrumienią odsunąć je i usmażyć pokrojone w ćwiartki pieczarki. Wrzucić pozostałe warzywa razem z przyprawami z marynaty ( cynamon, goździki , liść laurowy i pieprz ziarnisty).Podlać wodą i dusić 30 minut. Dołożyć do garnka cukinię i pomidora. Dusić całość pod przykryciem jeszcze 15 minut. Zarówno kurczak jak i warzywa powinny być miękkie. Wyjąć delikatnie kurczaka i warzywa .Wyrzucić korę cynamonu, o ile się da wyłowić goździki , ziarna pieprzu i liść laurowy . Doprawić sos do smaku mielonymi przyprawami. Sos powinien odparować do objętości ok. 1/2-3/4 szklanki ( w czasie duszenia z warzyw wydziela się dodatkowy płyn). Gdy wszystko jest już miękkie trzeba po prostu dusić przy uchylonej pokrywce by płyn odparowywał. Ja podaję kurczaka obłożonego warzywami i osobno w sosjerce sos z duszenia .