SUPERPRZEPIS

Miodowy łosoś z figami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Miodowy łosoś  z figami  Więcej zdjęć (5)

Łosoś to taka ryba , że doskonale komponuje sie z bardzo różnymi smakami.

Składniki:

Miodowy łosoś z figami

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowy łosoś z figami
Steki ( umyte i osuszone ) ułożyć w pojemniku .Wymieszać marynatę z soku z cytryny, 2 łyżek oleju ,2 łyżeczek miodu, 2 łyżek sosu Teryiaki , pieprzu . Polać łososia i zostawić na 30 minut w lodówce . Obetrzeć rybę ( pozostawiając marynatę na potem ) i osuszyć ręcznikami kuchennymi , posolić .Posypać mąką . Rozgrzać olej i na gorącym smażyć rybę na rumiano z obu stron dodając w ostatniej fazie smażenia masło . Umyte figi i przekroić na ćwiartki , namoczyć w marynacie od ryby .Włożyć figi na patelnię koło łososia i chwile obsmażyć - tak by przeszły smakiem a nie rozpadły się . Przed podaniem posypać rybę i figi grubo mielonym pieprzem .
Miodowy łosoś  z figami
Składniki przygotowane do robienia obiadku - mozna zaczynać
Miodowy łosoś  z figami
Zamarynowanego łososia pozostawić w lodówce przez 30 minut
Miodowy łosoś  z figami
Wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi
Miodowy łosoś  z figami
Oprószoną mąką rybę smażyć na rumiano , dodając w ostatnik momencie figi

Tagi:

sosy