Sposób przygotowania:
Miodowy łosoś z figami
Steki ( umyte i osuszone ) ułożyć w pojemniku .Wymieszać marynatę z soku z cytryny, 2 łyżek oleju ,2 łyżeczek miodu, 2 łyżek sosu Teryiaki , pieprzu . Polać łososia i zostawić na 30 minut w lodówce . Obetrzeć rybę ( pozostawiając marynatę na potem ) i osuszyć ręcznikami kuchennymi , posolić .Posypać mąką . Rozgrzać olej i na gorącym smażyć rybę na rumiano z obu stron dodając w ostatniej fazie smażenia masło . Umyte figi i przekroić na ćwiartki , namoczyć w marynacie od ryby .Włożyć figi na patelnię koło łososia i chwile obsmażyć - tak by przeszły smakiem a nie rozpadły się . Przed podaniem posypać rybę i figi grubo mielonym pieprzem .
marietta