Sposób przygotowania:
Miodowy orzechowiec z budyniową masą
Z pszennej mąki, jajek, 160g cukru, 35ml mleka, margaryny, 3 łyżek miodu i sody oczyszczonej zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i wyrównać, by miało gładką powierzchnię pokrywającą blachę. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec je przez około 20 - 30 minut. Upieczone ciasto odstawić do przestygnięcia. Przygotować krem budyniowy - budynie ugotować w 2 szklankach mleka dodając 4 łyżki cukru. Jak budyń będzie zimny zmiksować go ze 100g miękkiego masła. Upieczone wcześniej ciasto przekroić wzdłuż na pół. Spod ciasta posmarować masłem orzechowym i przykryć masło 2 częścią ciasta. Na 2 część ciasta wyłożyć budyniową masę utartą z masłem. Na budyniową masę wyłożyć warstwę kakaowych herbatników. W rondelku rozpuścić pozostałe 100g masła i dodać do niego rozdrobnione nieco orzechy włoskie, brązowy cukier i 2 łyżki miodu. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Lekko przestudzoną miodowo - orzechową masę wyłożyć na wierzch kakaowych herbatników, na wierzch całego ciasto. Przygotowane ciasto przechowywać w lodówce.
marietta