mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Orzechowiec wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, długo zachowujące świeżość ciasto miodowe z kremem

Orzechowiec wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowiec wg Mychy

 

 

  • Krem
  • 100 g masła
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Orzechowiec wg Mychy
Ciasto: Do miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaję masło pokrojone na małe kawałeczki. W mleku rozpuszczam cukier i miód, wbijam jajka. Mieszankę dodaję do sypkich składników i szybko zagniatam, formuję kulę. Wkładam ciasto do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto dzielę na dwie jednakowe części i piekę osobno na blaszce 25 cm na 40 cm w 190*C ok. 15 minut aż do zrumienienia. Masa orzechowa: W rondelku roztapiam masło, miód i cukier. Kiedy wszystko się rozpuści dodaję wtedy grubo pokrojone orzechy i jeszcze chwilę całość podgrzewam. Na jeden z placków wykładam masę orzechową, wyrównuję i pozostawiam do ostudzenia. Krem: Na mleku gotuję budyń z cukrem według przepisu na opakowaniu, ale dodaję mniej mleka. Ugotowany budyń odstawiam do ostudzenia. Miękkie masło miksuję, dodaję do niego po łyżce zimny budyń i ucieram aż do otrzymania puszystego kremu. Masą przekładam miodowe placki. Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień.
Orzechowiec wg Mychy
Do miski przesiewam mąkę z proszkiem, dodaję masło
Orzechowiec wg Mychy
Ciasto dzielę na pół, piekę osobno dwa placki
Orzechowiec wg Mychy
Na jeden placek wykładam krem, rozsmarowuję
Orzechowiec wg Mychy
Na wierzch wykładam masę orzechową, wyrównuję