Sposób przygotowania:
Orzechowiec wg MARIA66
Pieczemy 1 ciasto: do miski wbijamy białka i ubijamy przez 5 minut z cukrem na pianę.Dodajemy żółtka i łyżką mieszając łączymy z pianą.Następnie dodajemy mąkę kakao i proszek,wszystko mieszamy ręcznie do połączenia się składników.Cisto wlewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Używamy formy o wymiarach 40cmX25cm.Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części. Pieczemy 2 ciasto:do miski wbijamy białka i ubijamy mikserem z cukrem przez 5 minut do powstania piany.Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem i dodajemy 20 dag orzechów , 10 dag zostawiamy.Mieszając łyżką wszystkie składniki łączymy razem.Wlewamy do formy i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, studzimy. Przygotowujemy masę: do garnka wlewamy mleko, dodajemy żółtka i cukier i stawiamy na ogniu.Ciągle mieszając zagotowujemy składniki 1 minutę, studzimy krem.Ucieramy masło na puszystą masę i dodajemy zimny krem jajeczny.Wszystko razem ucieramy przez 10 minut do połączenia.Dodajemy 50ml wódki i dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto:Placek kakaowy , 3/4 masy jajecznej i następnie placek orzechowy.Na wierzch orzechowego smarujemy krem toffi i przekładamy drugą częścią placka kakaowego.Wierzch smarujemy pozostałą 1/4 częścią kremu jajecznego i posypujemy odłożonymi orzechami.
marietta