Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Teraz nawet jak nie robię ryb na parze a smażone , jeśli kupiłam rybne tuszki to filetuję je , a obcięte kręgosłupy, skrzela i okrawki gotuję z warzywami w małej ilości wody .W zależności od tego jak są doprawiane filety - dopasowuję smak bulionu

Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem

 

  • 1 średnia tuszka z miruny
  • 1/2 cytryny
  • 2 listki Kafiru
  • 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 2 cm średniego korzenia świeżego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • olej ryżowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchew
  • 1/4 pietruszki
  • 1/4 zielonej części pora
  • 1 cebula
  • plasterek selera ( objętościowo tyle co pietruszki)
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżka pokrojonego koperku

 

Sposób przygotowania:

Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem
Filet z miruny rozmrozić ( tylko taki udaje mi się kupić - świeżej nie widziałam).Umyć. Osuszyć. Odciąć kręgosłup i skrzela . Wycięte filety zalać sokiem z 1/2 cytryny , 2 łyżkami oleju. Dodać szczyptę soli, miód, listki Kafiru, pieprz, pieprz zielony, pokrojoną w plasterki obraną połowę imbiru,. Zostawić rybę w marynacie na 40 minut. W czasie kiedy ryba się marynuje obrać marchew, seler, pietruszkę, cebulę i oczyścić por. Warzywa zarumienić na suchej patelni. Włożyć do garnka razem z okrawkami ryby, zielem angielskim, liściem laurowym , pieprzem ziarnistymi i drugą połową obranego świeżego imbiru. Zalać wodą , lekko osolić i gotować 30 minut. Przecedzić odkładając okrawki ryby ( warzywa można użyć do sałatki np. z wędzoną rybą). Obrać dokładnie kawałeczki mięsa ryby ze skrzeli i kręgosłupa uważając by nie dostały się do mięsa ości. Do zupy dodać śmietankę i doprawić do smaku. Obrane strzępki gotowanego mięsa miruny przetrzeć przez sito do zupy *. Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć filety. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju ryżowego. Wrzucić wyjęty z marynaty imbir, Kafir i zielony pieprz. Chwilę smażyć , a następnie zdjąć z patelni. Włożyć filety rybne i usmażyć na rumiano z obu stron. Dołożyć masło i ogrzewać aż się zrumieni. Skropić mirunę sokiem z cytryny. Podawać z ziemniakami z wody, posypane natką pietruszki z bulionem rybnym do popicia ( posypanym koprem). * Zupa może być podana również jako gęsta - wystarczy nie przecierać obranych kawałków ryby , a wrzucić je po obraniu w całości . Dodać do tego pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki , marchewkę z zupy krojoną w plasterki , a seler i pietruszkę pokroić w bardzo drobną kostkę i też dodać do zupy. Podawać w bulionówkach posypanym koprem..
Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem
Filety z miruny zamarynować z dodatkiem imbiru i miodu
Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem
Okrawki z tuszki i zarumienione warzywa gotować w wodzie z przyprawami
Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem
Do przecedzonej zupy ze śmietanką dodać obrane kawałki ryby
Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem
Filety wyjęte z marynaty osuszyć i usmażyc na złoto na aromatyzowanym oleju