Sposób przygotowania:
Miruna w pikantnej marynacie z imbirowym bulionem
Filet z miruny rozmrozić ( tylko taki udaje mi się kupić - świeżej nie widziałam).Umyć. Osuszyć. Odciąć kręgosłup i skrzela . Wycięte filety zalać sokiem z 1/2 cytryny , 2 łyżkami oleju. Dodać szczyptę soli, miód, listki Kafiru, pieprz, pieprz zielony, pokrojoną w plasterki obraną połowę imbiru,. Zostawić rybę w marynacie na 40 minut. W czasie kiedy ryba się marynuje obrać marchew, seler, pietruszkę, cebulę i oczyścić por. Warzywa zarumienić na suchej patelni. Włożyć do garnka razem z okrawkami ryby, zielem angielskim, liściem laurowym , pieprzem ziarnistymi i drugą połową obranego świeżego imbiru. Zalać wodą , lekko osolić i gotować 30 minut. Przecedzić odkładając okrawki ryby ( warzywa można użyć do sałatki np. z wędzoną rybą). Obrać dokładnie kawałeczki mięsa ryby ze skrzeli i kręgosłupa uważając by nie dostały się do mięsa ości. Do zupy dodać śmietankę i doprawić do smaku. Obrane strzępki gotowanego mięsa miruny przetrzeć przez sito do zupy *. Wyjąć z marynaty i dobrze osuszyć filety. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju ryżowego. Wrzucić wyjęty z marynaty imbir, Kafir i zielony pieprz. Chwilę smażyć , a następnie zdjąć z patelni. Włożyć filety rybne i usmażyć na rumiano z obu stron. Dołożyć masło i ogrzewać aż się zrumieni. Skropić mirunę sokiem z cytryny. Podawać z ziemniakami z wody, posypane natką pietruszki z bulionem rybnym do popicia ( posypanym koprem). * Zupa może być podana również jako gęsta - wystarczy nie przecierać obranych kawałków ryby , a wrzucić je po obraniu w całości . Dodać do tego pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki , marchewkę z zupy krojoną w plasterki , a seler i pietruszkę pokroić w bardzo drobną kostkę i też dodać do zupy. Podawać w bulionówkach posypanym koprem..