Sposób przygotowania:
Misie, kwiatki i dinozaury drożdżowe
W ciepłej wodzie rozcieramy świeże drożdże . Dodajemy mąkę, sól i przestudzoną rozpuszczoną margarynę .Wyrabiamy ręcznie na jednolite ciasto. Przekładamy do miski ,przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 45 minut.
Po tym czasie wykładamy na stolnice, wałkujemy na pół centymetrowy placek i foremkami wykrawamy np. misie.
Aby zrobić kwiatki ,wykrawamy szklanką koła, które następnie nacinamy po bokach tak by utworzyły się "płatki". Na każdy kwiatek nakładamy odrobinę marmolady.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.175 * C przez 18 minut.
Po tym czasie wykładamy na stolnice, wałkujemy na pół centymetrowy placek i foremkami wykrawamy np. misie.
Aby zrobić kwiatki ,wykrawamy szklanką koła, które następnie nacinamy po bokach tak by utworzyły się "płatki". Na każdy kwiatek nakładamy odrobinę marmolady.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp.175 * C przez 18 minut.
