Sposób przygotowania:
Mleczne bułki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 1 minutę, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, dodać całe jajko, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę i mleko w proszku, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
Wyłożyć na podsypaną mąkę deskę, podzielić na 6 równych części.
Uformować podłużne bułeczki. Wierzch posmarować mlekiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
Wyłożyć na podsypaną mąkę deskę, podzielić na 6 równych części.
Uformować podłużne bułeczki. Wierzch posmarować mlekiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.
cherry