dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Mleczne bułki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie bułki mleczne z dodatkiem płynnego mleka i mleka w proszku. Nawet wierzch przed pieczeniem mają posmarowany mlekiem. Pyszne, miękkie, puszyste. Zrobiłam je bez nadzienia w środku ale można zrobić i z nadzieniem.

Mleczne bułki

Składniki:

Mleczne bułki

bułki

Sposób przygotowania:

Mleczne bułki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 1 minutę, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać mleko, dodać całe jajko, rozpuszczone i ostudzone masło, mąkę i mleko w proszku, wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.

Wyłożyć na podsypaną mąkę deskę, podzielić na 6 równych części.

Uformować podłużne bułeczki. Wierzch posmarować mlekiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15-17 minut.