lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Młoda kapusta gotowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Młoda kapusta to jedna z tych nowalijek, na które najbardziej czekamy. Jest to świetny dodatek do wiosennego obiadu.

Młoda kapusta gotowana Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Młoda kapusta gotowana

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta gotowana
Kapustę kroimy cienko nożem. Wrzucamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i sól. Zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle dodajemy do kapusty. Boczek również kroimy w kostkę i smażymy bez tłuszczu, następnie dokładamy do kapusty.

Masło rozpuszczamy z maka i dolewamy wodę. Łączymy zasmażkę z kapustą. Doprawiamy do smaku pieprzem, cukrem i octem.
Młoda kapusta gotowana
Boczek podsmażamy na suchej patelni, tłuszcz sam się z niego wytopi.
Młoda kapusta gotowana
Do kapusty dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i sól i dopiero gotujemy.