s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Młoda kapusta na masełku

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Uwielbiam ten smak, smak wiosny:)

Młoda kapusta na masełku

Składniki:

Młoda kapusta na masełku

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 1/2 kostki masła
  • pęczek koperku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól, cukier, sok z cytryny do smaku
  • pół łyżki mąki

 

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta na masełku
1.Kapustę myjemy, szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy.
2.Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Warzywa zalewamy szklanka wody, dodajemy połowę masła, przyprawy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek. Z pozostałego masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.

Tagi:

kapusta