Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Ciasto z kapustą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto drożdżowe z dodatkiem kapusty kiszonej oraz boczku wędzonego, zalane śmietaną wymieszana z jajkami...

Ciasto z kapustą i boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto z kapustą i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z kapustą i boczkiem
Mąkę wsypać do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i 150 ml ciepłej wody, wlać do miski z mąką w to wgłębienie.. Wymieszać z odrobiną mąki z brzegów miski, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Po upływie tego czasu do zaczynu dodać olej i ¼ łyżeczki soli, wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wyjąc ciasto z miski, rozwałkować na posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze.

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule obrać, pokroić i usmażyć na boczku.

Kapustę ugotować, odcedzić i wymieszać z boczkiem z cebula, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na ciasto i piec 30 min w 200st
Ciasto z kapustą i boczkiem
ciasto z kapusta i boczkiem naszykowane do pieczenia
Ciasto z kapustą i boczkiem
kapusta kiszone ugotowana z usmażonym boczkiem