Sposób przygotowania:
Ciasto z kapustą i boczkiem
Mąkę wsypać do miski. Pośrodku zrobić wgłębienie. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i 150 ml ciepłej wody, wlać do miski z mąką w to wgłębienie.. Wymieszać z odrobiną mąki z brzegów miski, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu do zaczynu dodać olej i ¼ łyżeczki soli, wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wyjąc ciasto z miski, rozwałkować na posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze.
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule obrać, pokroić i usmażyć na boczku.
Kapustę ugotować, odcedzić i wymieszać z boczkiem z cebula, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na ciasto i piec 30 min w 200st
Po upływie tego czasu do zaczynu dodać olej i ¼ łyżeczki soli, wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wyjąc ciasto z miski, rozwałkować na posmarowane tłuszczem i posypanej mąką blasze.
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Cebule obrać, pokroić i usmażyć na boczku.
Kapustę ugotować, odcedzić i wymieszać z boczkiem z cebula, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Wyłożyć na ciasto i piec 30 min w 200st