Sposób przygotowania:
Młoda kapusta z botwinką
Kapustę młodą drobno poszatkować. przełożyć do większego garnka, zalać wodą do 1/4 wysokości kapusty. Lekko podgotować. Marchewkę obrać i pokroić w talarki, botwinkę opłukać , pokroić, cukinię opłukać, przekroić wzdłuż i następnie na mniejsze kawałki.
Warzywa dodać do kapusty, zmniejszyć ogień, dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.
W tym czasie pory pokroić w krążki, cebulę w drobniejszą kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę posiekanej dymki. Dołożyć do pozostałych warzyw.
Dusić na małym ogniu. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, dobrze obsmażyć na tłuszczu. Dodać do warzyw. Zmniejszyć ogień do minimum, jak już kapusta będzie "miękkawa" dodać pomidory.
Ewentualnie doprawić do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem
Warzywa dodać do kapusty, zmniejszyć ogień, dodać łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie.
W tym czasie pory pokroić w krążki, cebulę w drobniejszą kostkę, podsmażyć, pod koniec dodać odrobinę posiekanej dymki. Dołożyć do pozostałych warzyw.
Dusić na małym ogniu. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, dobrze obsmażyć na tłuszczu. Dodać do warzyw. Zmniejszyć ogień do minimum, jak już kapusta będzie "miękkawa" dodać pomidory.
Ewentualnie doprawić do smaku. Podawać ze świeżym pieczywem
pietroocha