alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Młoda kapusta z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Czy może być coś lepszego niż młoda kapustka z koperkiem? My bardzo lubimy. Tym razem postanowiłam dodać do niej podsmażoną kiełbaskę. Polecam.

Młoda kapusta z kiełbasą

Składniki:

Młoda kapusta z kiełbasą

 

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • kiełbasa śląska 4 szt
  • sól
  • pieprz
  • liść lubczyku
  • 1 marchew
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koperku siekanego
  • 2 łyżki posiekanej dymki (szczypior)
  • 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta z kiełbasą
Kapustę dokladnie myjemy i szatkujemy. Przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy wolno ok 5 min. Następnie dodajemy marchewkę startą na tarce . Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle. Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki i podsmażamy bez tłuszczu (lub z niewielką jego ilością). Cebulę i kiełbasę dodajemy do kapusty i gotujemy razem ok 5 min. Na końcu dodajemy posiekaną zieloną dymkę i koperek oraz przecier pomidorowy. Gotujemy na wolnym ognie jeszcze ok 5 min. Smacznego :)