Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną to doskonały dodatek do obiadu. Idealna na ciepło, do kotleta schabowego :)

Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną

 

  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kurkuma do smaku
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 2 garście posiekanej natki pietruszki bądź natki kolendry
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kubek śmietany 18 % (175 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka z wodą, posolić i zagotować. Gotować około 4 minut. Odcedzić.

Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju wraz z listkami laurowymi, do cebuli dodać ugotowaną kapustę oraz przeciśnięte ząbki czosnku, razem lekko podsmażyć.

Potem dodać śmietanę, wodę, przyprawy i wszystko razem dusić na małym ogniu aż cały płynny sok wyparuje i kapusta zmieni lekko kolor.

Pod koniec doprawić jeszcze do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie przyprawami. 

Smacznego :) !
Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną
Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie
Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną
Na oleju zeszklic pokrojona cebule i listki
Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną
Do zeszklonej cebuli dodac ugotowana kapustę
Młoda kapusta zasmażana ze śmietaną
Dusic wraz z przyprawami razem ze śmietaną