msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Moc buraczka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam duże kawałki buraczka w zupie.Stąd barszcz gęsty z buraczkiem i ziemniakami.Pierwotnie miała być zupa,ale barszcz ostrzejszy.

Moc buraczka.

Składniki:

Moc buraczka.

 

  • 6 dużych młodych buraków
  • 7 ziemniaków
  • 4 listki laurowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 6 skrzydełek (lub inne mięso bądź wywar)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól,pieprz czarny mielony
  • 1 liść pora
  • 1 duża gałązka selera
  • 14 gałązka lubczyku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 butelka zakwasu na barszcz czerwony

Sposób przygotowania:

Moc buraczka.
Marchew i pietruszkę obrać,pokroić w plasterki,zalać wrzątkiem.Dołożyć czyste liście pora,selera i lubczyku .Wrzucić ziele angielskie,listki laurowe i opieprzyć.Zagotować, dołożyć czyste skrzydełka i gotować ok.1/2 godziny.Włożyć całą cebulę-najlepiej opieczoną nad palnikiem i posiekane ząbki czosnku.
Buraczki obrać,opłukać i pokroić w grubą kostkę lub pół talarki.Dołożyć do garnka.Dodać cukier.Po ok.15-20 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować razem pod koniec wsypać majeranek.Doprawić solą,pieprzem i wlać zakwas.Chwilkę razem gotować.
Nie jest to tradycyjny czerwony barszcz,ale jest syty i smaczny.