Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Muffinki bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki to jeden z najprostszych wypieków, które zawsze się udają

Muffinki bananowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muffinki bananowe

 

  • 2 szkl mąka,
  • 0,5 szkl cukier,
  • 1 łyżeczka soda,
  • 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 szt jajka,
  • 100 g margaryna,
  • 1 szkl mleko,
  • 3 szt banany,
  • 1 łyżka kakao,
  • 0,5 łyżeczki skórka pomarańczowa otarta

 

 

 

Sposób przygotowania:

Muffinki bananowe
Banany obrać ze skórki, jedną sztukę rozgnieść widelcem. Margarynę rozpuścić, ostudzić, wbić jajka, wlać mleko, wszystko razem wymieszać. Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier, skórkę pomarańczową i miąższ z banana, wlać mokre składniki. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Do foremek nakładać po łyżce ciasta, wkładać po kawałku banana, przykryć drugą łyżka ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w temp 180 stopni.
Muffinki bananowe
Etap 1
Muffinki bananowe
Etap 2
Muffinki bananowe
Etap 3