Sposób przygotowania:
muffinki bananowe z rodzynkami
Nagrzać piekarnik do 190 stopni.Natłuścić formy(ilość w przepisie na tradycyjną formę-12sztuk).Mąkę przesiać do niedużej miski,dodać proszek do pieczenia,gałkę muszkatołową,sodę,sól i cynamon,wymieszać.W innej większej misce zmiksować banany,do papki dodać jajko,cukier i olej.Miksować na jednolitą masę.Na koniec stopniowo dodawać mąkę z dodatkami.Miksować aż składniki dobrze się połączą,na koniec dodać rodzynki i wymieszać.Przygotowane foremki wypełniać do 2/3 wysokości.Piec około 20 minut.Doskonała muffinka powinna być sprężysta.
Można spokojnie zmniejszyć ilość cukru w przepisie jeśli bierzemy dojrzałe banany.
Można spokojnie zmniejszyć ilość cukru w przepisie jeśli bierzemy dojrzałe banany.