reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Mocno czekoladowy Pawełek

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Widziałam ostatnio ciasto pod taką nazwą na jednym z blogów które odwiedzam i zrobiłam po swojemu. Ciacho było pyszne! Mocno czekoladowe i kwaskowate- po prostu mniam :D

Mocno czekoladowy Pawełek

Składniki:

Mocno czekoladowy Pawełek

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 30 g czekolady w proszku ( może być kakao)

 

  • 80 ml oleju

 

 

  • Masa:

 

 

  • 2 łyżeczki czekolady w proszku

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • 3 żółtka

 

 

 

  • 3 batoniki "Pawełek" z masą adwokatową ( może być z dowolną)

 

 

 

  • Poncz

 

  • 1/3 szklanki ciepłej wody

 

  • 2 łyżki czekolady w proszku ( można zastąpić kakao)

 

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • 2-3 łyżki czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowy Pawełek

przygotowanie

Mocno czekoladowy Pawełek
Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy żeby cukier nam sie rozpuścił.

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka.

ciąg dalszy

Mocno czekoladowy Pawełek
delikanie i ręcznie mieszamy białka z mąką i czekoladą

Dalej stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i czekoladą- mieszamy już bardzo delikatnie i najlepiej ręcznie.

pieczenie

Mocno czekoladowy Pawełek
Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut do suchego patyczka. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

masa

Mocno czekoladowy Pawełek
mleko podgrzewamy z cukrem i batonikami, dodajemy żółtka i mąkę- gotujemy tak jak budyń

Masa:
Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotowujemy razem z czekoladą i batonikami. Żółtka rozkłócimy z odlanym mlekiem i mąkami. Zawiesinę wlewamy i zagotowujemy. Przygotowany budyń studzimy. Masło miksujemy na puszysto, dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części.

składanie ciasta

Pierwszy blat ciasta ponczujemy czekoladą i rozsmarowujemy połowę galaretki i wykładamy połowę masy. Drugi blat odwracamy i również smarujemy od środka i wykładamy na ciasto.
Górę ponczujemy i wykładamy resztę masy i posypujemy czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin,ale wyjmujemy na minimum 30 minut przed podaniem.
Smacznego!!