Sposób przygotowania:
Mocno czekoladowy Pawełekprzygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka.
ciąg dalszy
Dalej stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i czekoladą- mieszamy już bardzo delikatnie i najlepiej ręcznie.
pieczenie
Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut do suchego patyczka. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
masa
Masa:
Odlewamy pół szklanki mleka, resztę zagotowujemy razem z czekoladą i batonikami. Żółtka rozkłócimy z odlanym mlekiem i mąkami. Zawiesinę wlewamy i zagotowujemy. Przygotowany budyń studzimy. Masło miksujemy na puszysto, dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części.
składanie ciasta
Pierwszy blat ciasta ponczujemy czekoladą i rozsmarowujemy połowę galaretki i wykładamy połowę masy. Drugi blat odwracamy i również smarujemy od środka i wykładamy na ciasto.
Górę ponczujemy i wykładamy resztę masy i posypujemy czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin,ale wyjmujemy na minimum 30 minut przed podaniem.
Smacznego!!
Alex_M
reanja
skuter5
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
mocsłodkości