Sposób przygotowania:
Mocno czekoladowy torcikETAP 1:
![Mocno czekoladowy torcik Mocno czekoladowy torcik](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mocno-czekoladowy-torcik-396204.jpg)
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodawać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao na koniec dodać olej.
Małą formę około 17 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.
Piec w temp. 180 st około 35 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej.
ETAP 2:
![Mocno czekoladowy torcik Mocno czekoladowy torcik](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mocno-czekoladowy-torcik-396207.jpg)
Masa śmietankowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, następnie delikatnie dodać do niej płynną czekoladę i wymiesza ( ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem)
ETAP 3:
![Mocno czekoladowy torcik Mocno czekoladowy torcik](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mocno-czekoladowy-torcik-396208.jpg)
Dolny krążek posmarować dżemem, przykryć częścią masy śmietankowej na niej drugi krążek ciasta i masa śmietankowa na masie rozkruszyć markizy i przykryć ostatnim krążkiem ciasta.
Przekładając ciasto pamiętajmy, że masy ma nam starczyć na przełożenie i posmarowanie boków i wierzchu ciasta.
ETAP 4:
![Mocno czekoladowy torcik Mocno czekoladowy torcik](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/mocno-czekoladowy-torcik-396209.jpg)
Pokryty masą tort wstawić do lodówki na kilka godzin, aby zastygł. Czekoladę gorzką rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polać nią wierzch tortu, pozwalając, aby swobodnie ściekła. Dowolnie ozdobić choć nawet bez dekoracji tort wygląda uroczo, odstawić do zastygnięcia czekolady.