iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

SUPERPRZEPIS

Mocno czekoladowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Tort ma w sobie dużo czekolady jest pyszny i śliczny nie za słodki i naprawdę będzie wszystkim smakował.

Mocno czekoladowy torcik

Składniki:

Mocno czekoladowy torcik

ciasto:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju

masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 10 dag czekolady mlecznej

dodatkowo:

  • 1/2 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
  • kilka markiz orzechowych
  • 15 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Mocno czekoladowy torcik

ETAP 1:

Mocno czekoladowy torcik
Ciasto przekroić na trzy równe krążki.

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodawać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao na koniec dodać olej.

Małą formę około 17 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto.

Piec w temp. 180 st około 35 minut.
Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć na trzy krążki i dokładnie nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej.

ETAP 2:

Mocno czekoladowy torcik
Czekoladę dodawać bardzo delikatnie i mieszać.

Masa śmietankowa:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, następnie delikatnie dodać do niej płynną czekoladę i wymiesza ( ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem)

ETAP 3:

Mocno czekoladowy torcik
Markizy mają być połamane nie pokruszone.

Dolny krążek posmarować dżemem, przykryć częścią masy śmietankowej na niej drugi krążek ciasta i masa śmietankowa na masie rozkruszyć markizy i przykryć ostatnim krążkiem ciasta.

Przekładając ciasto pamiętajmy, że masy ma nam starczyć na przełożenie i posmarowanie boków i wierzchu ciasta.

ETAP 4:

Mocno czekoladowy torcik

Pokryty masą tort wstawić do lodówki na kilka godzin, aby zastygł. Czekoladę gorzką rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej i polać nią wierzch tortu, pozwalając, aby swobodnie ściekła. Dowolnie ozdobić choć nawet bez dekoracji tort wygląda uroczo, odstawić do zastygnięcia czekolady.