Sposób przygotowania:
Torcik czekoladowy z musem czekoladowym
Mus: rozgrzewamy śmietankę (połowę) w małym rondelku aż będzie gorąca ale nie wrząca, wyłączamy i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia, potem dodajemy resztę chłodnej śmietanki. Wszystko chłodzimy w lodówce min. godzinę. W tym czasie pieczemy ciasto. Zaparzamy szklankę kawy. W misce mieszamy wszystkie składniki (za wyjątkiem gorącej kawy). Miksujemy mikserem na niskich obrotach. Dolewamy powoli kawę i dalej miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Ciasto będzie dość płynne, przelać je do formy posmarowanej masłem, z dnem wyłożonym papierem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu dobrze przestudzić. Przecinamy ciasto na 2 blaty. Nie wymagają nasączania. Przygotowujemy mus: miksujemy schłodzoną masę na puszystą masę. Przekładamy ciasto i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Krem: ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuszczamy nad parą, studzimy i dodajemy do masy maślanej, miksujemy. Pokrywamy kremem wierzch i boki ciasta. Na wierzchu możemy posypać dodatkowo wiórkami z gorzkiej czekolady.
monikaT83
edytaha
zbysiowa
zufikowo
reanja
marietta