pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Modra kapusta z grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszna modra kapusta gotowana z dodatkiem suszonych grzybów

Modra kapusta z grzybkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Modra kapusta z grzybkami

 

  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3 kapelusze suszonych grzybów
  • wywar wieprzowy 100ml
  • 2 łyżeczki siekanego koperku

Sposób przygotowania:

Modra kapusta z grzybkami
Kapustę czerwoną trzemy i wkładamy do garnka, zalewamy wywarem wieprzowym (może być też rozpuszczoną kostką rosołową) i gotujemy na małym ogniu. Wrzucamy kapelusze grzybów, jabłko obieramy ze skórki, trzemy na dużych oczkach tarki i wrzucamy do kapusty. Wszystko mieszamy. Następnie dorzucamy smalec , liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka (nawet do 45 minut). Na koniec dodajemy ocet winny i cukier. Wszystkie składniki dusimy jeszcze około 10 minut i dodajemy posiekany koperek. Smacznego.
Modra kapusta z grzybkami
Kapustę czerwoną trzemy na tarce lub szatkujemy
Modra kapusta z grzybkami
Do gotującej się kapusty dodajemy grzybki i jabłko
Modra kapusta z grzybkami
Następnie dodajemy smalec i przyprawy ziołowe
Modra kapusta z grzybkami
Na koniec wędruje cukier oraz ocet. Dusimy do miękkosci