Sposób przygotowania:
Modro czyli czerwono kapusta
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki i poszatkować. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz odrobina soli. Gotować na pół miękko, następnie wodę odlać czyli kapustę odcedzić.
Do kapusty dodać pieprz mielony, ocet, cukier oraz pokrojoną w kostkę surową cebulę - wymieszać.
Boczek wędzony pokroić w kostkę, wysmażyć na tyglu z dodatkiem smalcu.
Wysmażony boczek dać do kapusty, po wymieszaniu postawić na średnim ogniu i dymfować czyli dusić około 5 minut mieszając aby się kapusta się nie przypaliła a cebula zmiękła.
Podawać do obiadu.
Do kapusty dodać pieprz mielony, ocet, cukier oraz pokrojoną w kostkę surową cebulę - wymieszać.
Boczek wędzony pokroić w kostkę, wysmażyć na tyglu z dodatkiem smalcu.
Wysmażony boczek dać do kapusty, po wymieszaniu postawić na średnim ogniu i dymfować czyli dusić około 5 minut mieszając aby się kapusta się nie przypaliła a cebula zmiękła.
Podawać do obiadu.