BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Modro czyli czerwono kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na kapustę czerwoną czyli modo kapusta pochodzi z mojego domu rodzinnego. Jest to u nas tradycja rodzinna. Kapusta syta i przygotowana w sposób tradycyjny. Tak kapusta musi być dodatkiem do niedzielnego obiadu.

Modro czyli czerwono kapusta Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Modro czyli czerwono kapusta

 

Sposób przygotowania:

Modro czyli czerwono kapusta
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki i poszatkować. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz odrobina soli. Gotować na pół miękko, następnie wodę odlać czyli kapustę odcedzić.

Do kapusty dodać pieprz mielony, ocet, cukier oraz pokrojoną w kostkę surową cebulę - wymieszać.

Boczek wędzony pokroić w kostkę, wysmażyć na tyglu z dodatkiem smalcu.

Wysmażony boczek dać do kapusty, po wymieszaniu postawić na średnim ogniu i dymfować czyli dusić około 5 minut mieszając aby się kapusta się nie przypaliła a cebula zmiękła.

Podawać do obiadu.
Modro czyli czerwono kapusta
Kapusta oczyścić z brzydkich liści pokroić na ćwiartki i poszatkować
Modro czyli czerwono kapusta
Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą
Modro czyli czerwono kapusta
Po ugotowaniu odlać, dodać pokrojoną w kostkę surową cebulę
Modro czyli czerwono kapusta
Do kapusty dodać przyprawy i dokładnie wymieszać
Modro czyli czerwono kapusta
do całości dodać wytopiony boczek ze skwarkami
Modro czyli czerwono kapusta
Po wymieszaniu kapusta gotowa do spożycia
Modro czyli czerwono kapusta
Kapusta gotowa do podania