Sposób przygotowania:
Mój faszerowany karpik
Na początku musimy delikatnie zdjąć skórkę z karpiowych filetów. Następnie surową rybę zmielić drobno przez maszynkę. Do zmielonej ryby dodać 2 jajka, 50 ml śmietany, rodzynki, 20 ml brandy i wymieszać tak, aby cała masa była jednolita. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Masę rybną musimy zawinąć w skórę, a całość szczelnie owinąć folią aluminiową. Przygotować średniej wielkości garnek. Napełnić go 3-3 l wody. Rybną masę gotować na małym ogniu ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć z wody i bardzo dobrze schłodzić. Następnie przygotować 250 ml gorącego naparu herbacianego z dwóch saszetek. Dodać do niego żelatynę i odstawić do wystygnięcia. Wystudzonego karpia pokroić w plastry, pożelować delikatnie glazurą i odstawić do lodówki. Smacznego.