oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Mój indyk pieczony z kasztanami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne danie z indyka dla całej rodziny i nie tylko.

Mój indyk pieczony z kasztanami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mój indyk pieczony z kasztanami.

 

  • 1 szt indyk
  • 700g mięso mielone
  • 400g kasztany jadalne
  • 200g wątróbka drobiowa
  • sól, pieprz mielony
  • przyprawa do drobiu

Sposób przygotowania:

Mój indyk pieczony z kasztanami.
Kasztany jadalne dać do garnka, zalać zimna wodą i gotować około 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, odlac wodę i pokroić na pół. Do dużej miski dodać mięso mielone najlepiej wieprzowe oraz pokrojone na mniejsze kawałki wątróbki drobiowe oraz kasztany. Wszystko razem doprawić solą, piperzem mielonym oraz przyprawą do drobiu. Indyka umyć pod bierzącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nafaszerować go przygotowanym farszem i zaszyć przy pomocy wykałaczek i dratwy. Całego indyka doprawić przyprawą do drobiu i wstawić do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160 stopni i piec około 2 godzin. Podczas pieczenia można podlewać powstałym sosem.
Mój indyk pieczony z kasztanami.
Nafaszerowany i dobrze z szyty za pomocą wykałaczek oraz dratwy londuje w piecu.
Mój indyk pieczony z kasztanami.
Dobrze doprawionym farszem nadziwamy indyka i zaszywamy go przed pieczeniem.