Sposób przygotowania:
Mój kogut
Przygotować niezbędne składniki. Mąkę przesiać na drobnym sicie i przełożyć do miski, następnie mleko połączyć z cukrem i cukrem waniliowym i margaryną, włożyć do rondelka i podgrzać do momentu kiedy składniki się rozpuszczą. Nie doprowadzać do wrzenia. Następnie należy przestudzić składniki, sparzyć wrzątkiem jajka, do ciasta dodać jajka ostudzone i dodać drożdże, wymieszać składniki i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryć lnianą ściereczką w miejscu ciepłym pozbawionym przeciągów. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wówczas do rozczynu dodać przesianą mąkę, wyrobić ciasto aby miało delikatną i jednolitą konsystencję. Następnie formę w kształcie koguta nasmarować tłuszczem i równomiernie rozłożyć ciasto drożdżowe w formie. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury około 180 stopni C, ciasto powinno mieć złoty kolor. Ostudzić