Sposób przygotowania:
Mój placek po węgiersku wg Wafelek
4 ząbki czosnku, 1 cebulę, mięso oraz paprykę umyć (wcześniej obrać czosnek i cebulę), osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w półplastry. Mięso podsmażyć na oleju, przełożyć do rondla, potem po kolei podsmażyć cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Wszystko dodać do mięsa, podlać wodą, dodać kostkę mięsną i dusić do miękkości. Przyprawić dość mocno curry, papryką mieloną oraz pieprzem, ew. kucharkiem. Zagęścić łyżką mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Ziemniaki, resztę czosnku i cebulę obrać, umyć, zetrzeć na małych oczkach. Przyprawić kucharkiem i pieprzem, dodać jajo i łyżkę mąki, wymieszać. Usmażyć na oleju placki ziemniaczane. Placek po węgiersku powinien być duży, moje placki są jednak niewielkie. Placki polewamy wcześniej przygotowanym gulaszem. Podajemy gorące.
evita0007