grazka

grazka

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Mój sernik z polewą.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Piekę na każdą okazję ,do pracy. Nie popuszcza:-)

Mój sernik z polewą.

Składniki:

Mój sernik z polewą.

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • pol kostki masla
  • szczypta proszku do pieczenia
  • maki tyle ,zeby bylo jak..gesta smietana.
  • 2 lyzki cukru
  • cukier waniliowy

 

 

 

  • 5 jajek, w tym 3 całe i 2 żóltka......
  • 3 x 500gr serka homogenizowanego,najlepszy tłusty,ale to wg uznania
  • 2xpo 250gr cukru pudru
  • lyzka masla miekkiego
  • 2-3 lyzki slodkiej smietany
  • budyn waniliowy
  • zapach waniliowy.......albo jaki kto lubi

 

  • Polewa
  • lyzka masla
  • 2 lyzki smietany
  • cukier puder na oko,zeby bylo w miare geste.

Sposób przygotowania:

Mój sernik z polewą.
Utrzec bardzo szybko zimne maslo z cukrem i jajkami,tak ,zeby zostaly malenkie grudki tluszczu.Wsypac make,najlepiej krupczatke,wymieszana z proszkiem do pieczenia,szybko zakrecic.Ciasto ma byc luzne.Wylozyc na blaszke. W zaleznosci od wielkosci blaszki bedzie spod wyzszy albo nizszy i automatycznie sernik tez . W mikserze ,jajka-3cale i 2 zoltka ubic z cukrem pudrem na puch okolo 10min.Potem dodawac po lyzce sera caly czas miksujac,miekkie maslo,wlac smietane,zapach .Mikser odstawic.Wsypac budyn i lyzka,ja robie trzepaczka,lekko wymieszac z masa serowa.Wylac na surowy spod.Masa jest dosc plynna. Wstawic do nagrzanego piekarnika.Piec,w zaleznosci od pieca okolo 50min w temp.160-170 st.Zostawic w piekarniku na pare minut. Ugotowac w garnku lyzke masla,smietane i cukier puder,az powstanie lsniaca masa i tym polac sernik.Mozna polac cieply sernik goraca masa..Pozostawic do ostudzenia.Najlepszy na drugi dzien.Rozplywa sie w ustach. Na zdjeciu krojony zaraz po zastygnieciu polewy.