Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

mój shrek

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

moją inspiracją było to ciasto: https://gotujmy.pl/ciasto-shrek,przepisy,49527.html jednak zrobiłam je po swojemu

mój shrek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

mój shrek

 

  • na biszkopt:
  • 4 jajek,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki wody.
  • na 1 masę
  • 1 duży zielony kubuś (banan i kiwi),
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 1 galaretka agrestowa,
  • na 2 masę
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 galaretka agrestowa,

 

 

Sposób przygotowania:

mój shrek
białka ubijamy z cukrem, żótka mieszamy z octem, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, do ubitych białek dodajemy żółtka, mąkę i delikatnie mieszamy, na końcu dodajemy wodę, wylewamy na blachę do pieczenia pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni 1 szklankę kubusia odlewamy, rozpuszczamy 3 budynie, resztę gotujemy, kiedy sok się zagotuje wlewamy sok zmieszamy z budyniem, ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z palnika, dodajemy galaretkę, mieszamy, wylewamy na wystudzony biszkopt, następnie układamy ananasy, zostawiamy do wystygnięcia. galagetkę agrestową rozpuszczamy w 0,5 szklani wody, zostawiamy do wystygnięcia, kiedy ostygnie ubijamy na sztywno śmietanę i dodajemy wystudzoną galaretkę, mieszamy, wylewamy na pierwszą masę, wkładamy do lodówki, żeby stężało ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 1,75 szklanki wody, kiedy zacznie żelować wylewamy na ciasto, zostawiamy w lodówce na kilka godzin
mój shrek
na masie z zkelonego kubusia układamy plastry ananasa