agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Mój sposób na kopczyk kreci

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Domowy kopiec kreta pyszny i delikatny w smaku

Mój sposób na kopczyk kreci

Składniki:

Mój sposób na kopczyk kreci

 

  • kakao 2 łyżki
  • margaryna 0,5 kostki
  • cukier 0,5 szklanki
  • mąka 1,5 szklanki
  • woda 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jajka 2 szt
  • śmietana 30% 0,5 litra
  • czekolada gorzka 1 szt
  • banany 3 szt
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • śmietan fix 2 opak
  • olejek migdałowy 4 Krople
  • cukier waniliowy 1 opak

Sposób przygotowania:

Mój sposób na kopczyk kreci
Przygotować składniki na ciasto i na masę. Następnie margarynę rozpuszczamy z cukrem i wodą oraz z kakao, stale mieszając. Masę studzimy w kąpieli wodnej, mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia. Parzymy wrzącą wodą jajka, rozbijamy je i oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do reszty składników, następnie dodajemy żółtka. Mieszamy ze sobą wszystkie składnikido powstania jednolitej masy i przekładamy do okrągłej tortownicy najlepiej z okrągłym dnem. Smarujemy wcześniej formę i pieczemy ciasto w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 30-40 minut.W między czasie przyrządzamy krem. W tym celu chłodzimy śmietankę a następnie ubijamy ją na sztywno. Dodajemy śmietan fix lub rozpuszczoną żelatynę i cukier waniliowy i olejek migdałowy. Czekoladę ( białą lub ciemną) trzemy na tarce o drobnych otworach i łączymy z ubitą śmietaną. Wyjmujemy ciasto i studzimy. W cieście (od spodu) wydrążamy otwór. Banany obieramy ze skórki a następnie banany kroimy wzdłuż i układamy na spodzie wydrążonego ciasta. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Na banany wylewamy ubitą śmietanę formując kopiec. Pozostałości z wydrążonego ciasta, kruszymy na drobne kawałeczki i sypiemy na wierzchu ciasto. Schłodzimy na koniec ciasto przez około 2 godziny.