bajaderka

bajaderka

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Moja bajaderka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto jest naprawdę super i wbrew temu,że ilość składników może nas odstraszyć,robi się je bardzo szybko.trochę improwizacji.

Moja bajaderka

Składniki:

Moja bajaderka

 

  • 1 mała torebka okrągłych biszkoptów
  • 1mocno czerstwa chałka drożdżowa lub inne słodkie drożdżowe ciasto
  • 1wcześniej upieczony dosyć cienki placek kruchy(może być jakiś odrzut ze świątecznych wypieków)
  • 1/2 margaryny
  • 1 czekolada mleczna lub deserowa
  • 1 mały zapach rumowy(obowiązkowo)
  • 2 łyżki płynnego miodu(może być sztuczny)
  • 3 łyżki powideł śliwkowych lub kwaśnego dżemu śliwkowego
  • bakalie dowolnie,ale bez orzechów
  • 1 polewa czekoladowa
  • śmietanę i cukier puder.Cukier dosypiemy,kiedy masa wyda nam się za mało słodka,a śmietana

 

Sposób przygotowania:

Moja bajaderka
Wszystkie trzy rodzaje ciast rozkruszamy do miski,ale nie na proszek,tylko tak,żeby były grudki(świeża chałka nie da się pokruszyć).Dodajemy zapach.powidła,miód,ewentualnie bakalie,mieszamy.W rondlu rozpuszczamy margarynę z czekoladą,nie gotujemy.Wlewamy(nie musimy studzić) do miski z masą i mieszamy.Sprawdzamy smak i konsystencję.Jeżeli za mało słodka dosypujemy cukru pudru a jeżeli za sucha dodajemy trochę śmietany.Masę przekładamy do naczynia wyłożonego folią spożywczą i uciskamy dłonią.Wierzch polewamy czekoladową polewą.Smacznego!