Sposób przygotowania:
Moja chałka
Drożdże rozkruszamy do garnuszka, dodajemy 1/4 szklanki mleka i łyżkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć. Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy resztę cukru, wlewamy mleko, wodę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Zarabiamy ciasto. Na koniec wyrabiania dodajemy olej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W trakcie rośnięcia ciasta nakłuwamy ciasto palcem albo łyżką w kilku miejscach, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na połowy. z każdej formujemy wałek i przecinamy(ale nie do końca) na trzy podłużne części. Zaplatamy warkocz. Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia i układamy zaplecione warkocze. Odstawiamy w ciepłe miejsce.Smarujemy mlekiem albo jajkiem. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając podane składniki, następnie je rozkruszamy i posypujemy przygotowane chałki. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia ok. 40 minut.
edytaha