katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Moja chałka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie umiem zaplatać chałki ale jakoś ją pozwijałam.

Moja chałka

Składniki:

Moja chałka

 

  • mąka 4,5 szklanki
  • drożdże 5 dag
  • mleko 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
  • olej 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki

 

  • Na kruszonkę

 

Sposób przygotowania:

Moja chałka
Drożdże rozkruszamy do garnuszka, dodajemy 1/4 szklanki mleka i łyżkę cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć. Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy resztę cukru, wlewamy mleko, wodę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Zarabiamy ciasto. Na koniec wyrabiania dodajemy olej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W trakcie rośnięcia ciasta nakłuwamy ciasto palcem albo łyżką w kilku miejscach, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Ciasto dzielimy na połowy. z każdej formujemy wałek i przecinamy(ale nie do końca) na trzy podłużne części. Zaplatamy warkocz. Dwie keksówki wykładamy papierem do pieczenia i układamy zaplecione warkocze. Odstawiamy w ciepłe miejsce.Smarujemy mlekiem albo jajkiem. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając podane składniki, następnie je rozkruszamy i posypujemy przygotowane chałki. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia ok. 40 minut.