EwciaBabcia

EwciaBabcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Moja fasolka z kiełbaską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna, przyprawiona fasolka. U mnie zajadają się nią wszyscy. Jest pikantna o konkretnym smaku. Polecam .

Moja fasolka z kiełbaską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja fasolka z kiełbaską

 

  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 1 kg mrożonej fasolki szparagowej (pociętej)
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki keczupu pikantnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka nasion kminku

Sposób przygotowania:

Moja fasolka z kiełbaską
Kiełbasę kroimy na plasterki lub półplasterki. Marchewki obieramy, myjemy i trzemy na tarce jarzynowej. Do garnka wkładamy mrożoną fasolkę, dodajemy sól i marchewkę. Podlewamy 1 szklanką wody. Przykrywamy, zagotowujemy i dusimy 20 minut. Czosnek obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę. Po 20 minutach do warzyw dodajemy czosnek,kminek, bazylię, lubczyk, koncentrat, keczup i pieprz. Mieszamy, dodajemy kiełbasę, dokładnie łączymy składniki. Przykrywamy i dusimy około 30 minut. Podajemy gorące. 
Moja fasolka z kiełbaską
Jeśli chcemy wersję mocno pikantną, można użyć kiełbasy z chilli
Moja fasolka z kiełbaską
Marchewkę można też pokroić w drobną kostkę
Moja fasolka z kiełbaską
Przyprawy najlepiej dodawać wszystkie razem
Moja fasolka z kiełbaską
Na ostatnim etapie duszenia zapach sprowadza wszystkich do kuchni