Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Fasolka z czosnkiem i natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Często robię fasolkę, ponieważ to bardzo praktyczne danie. Można ją przygotować dzień wcześniej albo zamrozić i odgrzać wtedy, kiedy nie mamy czasu nic przygotować.

Fasolka z czosnkiem i natką pietruszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fasolka z czosnkiem i natką pietruszki

 

  • 60 dkg fasolki
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 kostka rosołowa
  • 40 dkg boczku wędzonego
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • kucharek
  • pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • Maggi

Sposób przygotowania:

Fasolka z czosnkiem i natką pietruszki
Fasolkę umyć i zalać zimną wodą. Odstawić na noc. Na drugi dzień dodać liście laurowe, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Boczek pokroić w kostkę. Kiełbaskę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim boczek z cebulą. Zdjąć z ognia, na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę. Czosnek pokroić w drobną kostkę. Boczek, kiełbaskę, cebulę i czosnek wymieszać. Dodać do fasolki. Wymieszać razem. Pomidory z puszki zmiksować. Dodać do fasolki. Wymieszać i gotować razem. Przyprawić do smaku. Dodać koncentrat pomidorowy i musztardę. Natkę pietruszki posiekać. Dodać do fasolki. Dokładnie wymieszać.
Fasolka z czosnkiem i natką pietruszki
Fasolkę zalać wodą i gotować pod przykryciem.
Fasolka z czosnkiem i natką pietruszki
Dodać boczek kiełbasę cebulę i posiekany czosnek.
Fasolka z czosnkiem i natką pietruszki
Dodać wcześniej zmiksowane pomidory z puszki.
Fasolka z czosnkiem i natką pietruszki
Do fasolki dodać koncentrat pomidorowy i musztardę.