justynka0215

justynka0215

Kucharz
[Przepisów: 14]

Moja Grochówka:)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

umiescilam juz ten przepis w serwisie wielkiezarcie.com

Moja Grochówka:)

Składniki:

Moja Grochówka:)

 

  • duzy garnek ,
  • paczka grochu łuskanego ,
  • 20 dag wędzonego boczku ,
  • 2 małe laski ciemnej kiełbasy , jak bardzo duza to jedna
  • 2 srednie cebule ,
  • 3 ząbki czosnku ,
  • włoszczyzna ,
  • ziemniaki
  • według upodobania ,
  • majeranek ,
  • kostka rosołowa na wędzonym boczku ,
  • ziele angielskie ,
  • liść laurowy ,
  • tłuszcz do smażenia , ja uzywam oleju ,
  • vegeta ,
  • sól czosnkowa ,
  • kości , pałki , porcje wędzone , lub obojętnie jakie wędzone mięso ktore mamy pod ręką

Sposób przygotowania:

Moja Grochówka:)
1. Do duzego garnka wlewamy wodę wkładamy wędzone, umyte mięso, dodajemy kostke z wędzonego boczku .wsypujemy groch , dodajemy łyżkę stołową vegety , 2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego. Szumujemy zupę co jakiś czas.
2. Kroimy boczek w kostkę
3. Kroimy kiełbasę
w plasterki .
4. Obieramy i kroimy cebule w drobną kostkę
5. Obieramy 3 duże marchewki , 2 pietruszki i połowę selera
.
6. Ścieramy marchewki , pietruszki i seler na tarcę o grubych oczkach .
7. Obieramy czosnek i bardzo drobno kroimy.
8. Na rozgrzaną patelnie z tłuszczem wrzucamy pokrojony boczek . Gdy sie zarumieni dodajemy kiełbasę , cebulę
i czosnek . Gdy cebula nabierze złotego koloru i będzie juz miękka dodajemy starte warzywa. Dodajemy majeranek (ja osobiście dodaje bardzo dużo , polecam tak minimalnie 4 łyżki stołowe. ) Zdejmujemy z ognia.
9. Dodajemy tak przygotowane warzywa z boczkiem i kiełbasą do garnka z grochem .
10. Gotujemy.
11. Obieramy ziemniaki ( w zależności tego ile kto lubi) i kroimy w drobniejsze cząstki
12. Myjemy ziemniaki .
13 Dodajemy do garnka z zupą .
14. Dodajemy pod koniec gotowania (ilość w zależności od uznania ) drobno pokrojoną natkę pietruszki i zieloną część selera
15 . Doprawiamy do smaku solą czosnkową
16 Smacznego :)