kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Moja grochówka 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna i pożywna zupa . Bardzo lubiana przez mojego męża.

Moja grochówka 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Moja grochówka 3

 

  • 1 ogon wieprzowy lub kość wieprzowa
  • 5 litrów wody
  • 1/2 kg grochu łuskanego w połówkach
  • 1/2 kg ziemniaków
  • włoszczyzna
  • sól, pieprz ziołowy, liść laurowy, majeranek
  • 1/2kg kiełbasy wiejskiej (może być i inna ale powinna być z tych tłuściejszych)
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Moja grochówka 3
Ogon czyścimy i namaczamy na godzinę w wodzie z solą.   Opłukujemy,  zalewamy wodą,  dodajemy włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę . Gotujemy zbierając łyżką cedzakową szum jaki będzie się tworzył na powierzchni.  Jak już odszumujemy wywar to dodajemy przyprawy i wkładamy groch, który co najmniej dwie godziny wcześniej powinien moczyć się w letniej wodzie. Gotujemy aż groch zacznie się rozklejać.  Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.  Do ugotowanej zupy dodajemy podsmażoną kiełbasę z boczkiem.  Podajemy gorące.
Moja grochówka 3
Kiełgasa wiejska z wędzonym boczkiem pokrojone.
Moja grochówka 3
Podsmażone na rumiany kolor-kiełbasa i boczek.
Moja grochówka 3
Gotowanie zupy na wywarze z ogona i włoszczyzny.
Moja grochówka 3
Ugotowana grochóweczka gotowa do nakładania na talerze.

Tagi:

kielbasa groch