Sposób przygotowania:
Moja karpatka
Ciasto:
Rozpuścić margarynę, dodać wodę i mąkę, wymieszać, zagrzać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Chwilę prażyć, ciągle mieszając. Do zimnej masy dodawać po 1 jajku i ucierać dość długo. Ciasto podzielić na dwie blachy i upiec w temp. 220 st. ok. 18-20 min. Wystudzić.
Krem:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlać roztwór i ugotować budyń. Utrzeć masło i dodawać do niego po łyżce schłodzonego budyniu.
Masę przełożyć na pierwsze ciasto i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.
Odstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Rozpuścić margarynę, dodać wodę i mąkę, wymieszać, zagrzać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Chwilę prażyć, ciągle mieszając. Do zimnej masy dodawać po 1 jajku i ucierać dość długo. Ciasto podzielić na dwie blachy i upiec w temp. 220 st. ok. 18-20 min. Wystudzić.
Krem:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlać roztwór i ugotować budyń. Utrzeć masło i dodawać do niego po łyżce schłodzonego budyniu.
Masę przełożyć na pierwsze ciasto i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.
Odstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
luna
elzbieta8960
Sarenka