Moja karpatka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zawsze udana i pyszna! Najlepiej smakuje, gdy ją samodzielnie przygotujemy od podstaw.

Moja karpatka

Składniki:

Moja karpatka

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • pół kostki margaryny
  • 5 jajek
  • szklanka wody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • kostka masła
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  • papier do pieczenia
  • 2 blaszki.

 

Sposób przygotowania:

Moja karpatka
Ciasto:
Rozpuścić margarynę, dodać wodę i mąkę, wymieszać, zagrzać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Chwilę prażyć, ciągle mieszając. Do zimnej masy dodawać po 1 jajku i ucierać dość długo. Ciasto podzielić na dwie blachy i upiec w temp. 220 st. ok. 18-20 min. Wystudzić.

Krem:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka rozmieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlać roztwór i ugotować budyń. Utrzeć masło i dodawać do niego po łyżce schłodzonego budyniu.

Masę przełożyć na pierwsze ciasto i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.

Odstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.