mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Moja marmurkowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po prostu pyszna, tradycyjna babka.

Moja marmurkowa babka

Składniki:

Moja marmurkowa babka

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 230 g masła
  • 1 szklanka białego cukru
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Moja marmurkowa babka
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie w drugiej misce ubić mikserem na najwyższych obrotach miękkie masło.Dodać cukier i ubijać jeszcze przez 4 minuty. Do masy dodawać jajka i waniliowy ekstrakt.Całość zmiksować. Kolejno dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na dwie części.Do jednej części dodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Na zmianę wlewać to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni i piec ciasto ok. 70 min. Po wyjęciu odstawić do wystudzenia.Można posypać cukrem pudrem. Smacznego.