Sposób przygotowania:
Moja Pani Walewska
CIASTO: W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać margarynę i żółtka. Zmiksować mikserem. Wyciągnąć i zagnieść w miękkie ciasto. Włożyć do woreczka i do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjąć, oderwać połowę ciasta i wyłożyć na brytfannie (ok. 24x29 cm). Wyłożyć dżem i włożyć do piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180 st. Po 15 minutach wyjąć i posmarować połową masy białkowej. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec ponownie ok. 15 minut. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
MASA BIAŁKOWA: Ubić białka, dodać cukier a pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną. Na drugą połowę ciasta, na masę białkową wyłożyć migdały.
KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować, w drugiej wymieszać żółtka, cukier, mąki oraz budyń w proszku. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż się zagotuje, odłożyć do ostudzenia. Jak będzie zimne, dodać zmiksować z margaryną. Dodać spirytus. Miksować. Pierwsze upieczone ciasto przykryć masą, a na masę wyłożyć drugie ciasto z migdałami. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego
MASA BIAŁKOWA: Ubić białka, dodać cukier a pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną. Na drugą połowę ciasta, na masę białkową wyłożyć migdały.
KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować, w drugiej wymieszać żółtka, cukier, mąki oraz budyń w proszku. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż się zagotuje, odłożyć do ostudzenia. Jak będzie zimne, dodać zmiksować z margaryną. Dodać spirytus. Miksować. Pierwsze upieczone ciasto przykryć masą, a na masę wyłożyć drugie ciasto z migdałami. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego