kikimora666

kikimora666

Kucharz
[Przepisów: 14]

Moja pasta sojowa do kanapek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Idealna do kanapek, zdrowsza i bardziej odżywcza, niż sklepowe pasztety sojowe.

Moja pasta sojowa do kanapek

Składniki:

Moja pasta sojowa do kanapek

 

 

Sposób przygotowania:

Moja pasta sojowa do kanapek
Soję moczyć przez noc. Powinna mniej więcej podwoić swoją objętość. Następnego dnia przecedzić. Do małego garnka wlać wodę, dodać ziele angielskie, listki laurowe, sól, suszoną włoszczyznę, wstawić na gaz. Wrzucić ziarna soi. Po zagotowaniu skręcić gaz do minimum, gotować ok. 1 godzinę i 45 minut, co jakiś czas mieszając. Przecedzić soję (nie wylewać wywaru). Usunąć ziele angielskie i listki laurowe. Odczekać chwilę, aż nieco ostygnie. Wrzucić soję do blendera, dodać oliwę, masło orzechowe, harissę, czosnek pokrojony w plasterki, sok z cytryny i zioła. Miksować na gładką masę, ewentualnie podlewając bulionem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ewentualnie dosolić.
Pastę przechowujemy dokładnie przykrytą w lodówce.
Ze względu na to, że suszony czosnek wchodzi w skład harissy, nie każdemu potrzebne będzie te dodatkowe pół ząbka, zanim więc go dodacie, spróbujcie, czy takie natężenie czosnkowego smaku wam odpowiada.
Po więcej przepisów wegetariańskich i nie tylko zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/