Sposób przygotowania:
Moja pierwsza karpatka
Ze składników na ciasto:
Wodę zagotowujemy z margaryną, następnie wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i jeszcze minutkę trzymamy na ogniu - odkladamy do wystudzenia. Do zimnego ciasto wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy - równomiernie rozkładamy do 2 blaszek. Każde z ciast pieczemy po 35 minut, najpierw w temperaturze 190-200* a w chwili kiedy wyrośnie zmniejszamy do 180*.
Ze składników na krem:
do garnka wsypujemy mąki oraz cukier, stopniowo wlewamy mleko i mieszamy aby nie powstały grudki, następnie ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń - odstawiamy do wychłodzenia. Miksujemy miękkie masło i stopniowo dodajemy zimny budyń - gotowym kremem przekładamy upieczone spody ciasta.
Wodę zagotowujemy z margaryną, następnie wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i jeszcze minutkę trzymamy na ogniu - odkladamy do wystudzenia. Do zimnego ciasto wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i całość dokładnie miksujemy - równomiernie rozkładamy do 2 blaszek. Każde z ciast pieczemy po 35 minut, najpierw w temperaturze 190-200* a w chwili kiedy wyrośnie zmniejszamy do 180*.
Ze składników na krem:
do garnka wsypujemy mąki oraz cukier, stopniowo wlewamy mleko i mieszamy aby nie powstały grudki, następnie ciągle mieszając gotujemy gęsty budyń - odstawiamy do wychłodzenia. Miksujemy miękkie masło i stopniowo dodajemy zimny budyń - gotowym kremem przekładamy upieczone spody ciasta.
MagdaMM
2milutka
Ania Hosz
bietka
jaNina
zbysiowa
Knati
katasia127
edytaha
zewa
Masz rację Edytko domowy krem jest super. Też sama robię i przeważnie dużą porcję.
nieuchwytna
Mysiunia
Bardzo, ale to bardzo mnie to cieszy :) Ciacho rzeczywiście wychodzi pysznie, a przepis jest stary jak świat :) z zeszytu mojej babci :)
nieuchwytna
Takie babcine przepisy są najlepsze! :) ja też go wpiszę do swojego zeszytu, niech będzie dla potomnych ;)