evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Moja pierwsza Szarlotka

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Tak się bałam.A to takie łatwe i smaczne ciacho mmmm :-)

Moja pierwsza Szarlotka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moja pierwsza Szarlotka

 

  • 250g margaryny tortowej
  • 1/2kg maki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150ml śmietany (dałam 18%)
  • 1 kg.jabłek
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Moja pierwsza Szarlotka
Więc tak w końcu sie odważyłam upiec to ciasto.A przepis znalazłam na margarynie tortowej.Jedynie co zmieniłam to dodałam cynamon.

Jabłka obieramy wydrążamy środek kroimy w kostkę i prażymy w garnku z dwiema łyżkami cukru i dwiema łyżeczkami cynamonu.Mąkę,proszek do pieczenia , margarynę,żółtka,pozostały cukier puder i śmietanę mieszamy ręcznie na jednolite ciasto. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połową ciasta.Na ciasto dodajemy przestudzone uprażone jabłka.Na jabłka kładziemy kolejną warstwę ciasta.Mozna sobie je pokruszyć lub dać w całości albo jeszcze inaczej to już wasz wybór.Piekarnik rozgrzewamy do 180*C góra dół-środkowa półka i pieczemy około 50minut i gotowe.
Blaszkę miałam o wymiarach 29cm x 25cm
Moja pierwsza Szarlotka
Na tym zdjęciu widzimy kolejne etapy przygotowania naszej szarlotki. . .

Tagi:

mak szarlotka