mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Moja sałatka kebab

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja odmiana sałatki gyros

Moja sałatka kebab Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moja sałatka kebab

 

  • 2 szt. piersi z kurczaka
  • 1 słoik litrowy ogórków konserwowych
  • 1/2 szt. papryka czerwona,
  • 1/2 szt. papryka zielona świeża,
  • 1/2 szt. papryka żółta,
  • 1 szt. kukurydza w puszce,
  • 2 pęczki cebula ,
  • 1/2 szt. kapusta pekińska,
  • 1 szklanka majonezu
  • 4 ząbki czosnek,
  • 3 łyżki śmietana 18 proc,
  • przyprawa do gyrosa,
  • pieprz czarny mielony Prymat,
  • Sól
  • cukier pół łyżeczki
  • 2 szt. pomidor,
  • 1 szt. ogórek zielony świeży
  • 3 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Moja sałatka kebab
Przygotować na początek sos czosnkowy -majonez połączyć ze śmietaną i czosnkiem , czosnek można przepuścić przez praskę ale ja rozbijamy tylko ręką i wkładam w całości doprawić do smaku solą ,pieprzem i cukrem , odstawić na godzinę , po czym wyjąć z niego czosnek , jeśli jest za gęsty można dodać z dwie łyżki oliwy z oliwek. Z mięsa wycinamy błonki i kostki , następnie kroimy na kawałki coś w rodzaju kostek, przyprawiamy w przyprawie gyros w soli i pieprzu . Następnie pieczemy mięso na patelni na oliwie z oliwy. Upieczone mięso wykładamy na cedzak , tak aby ociekło z nadmiaru tłuszczu , ostudzone wkładamy do dużej miski , rozkładamy równomiernie na dnie. Kapustę pekińską kroimy na drobno , płuczemy i zostawiamy by wyschła. Kukurydzę odcedzamy i wysypujemy na mięso do miski, następnie wylewamy sos czosnkowy Papryki myjemy i kroimy w kostkę , ogórki również w kostkę , warstwami układamy do miski , to samo robimy z cebulą zieloną .przyprawiamy solą i pieprzem to wszystko przykrywamy kapustą pekińską , górę sałatki dekorujemy ćwiartkami pomidorów koktajlowych i ogórkiem zielonym.
Moja sałatka kebab