bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Moja tortilla de patatas z chorizo

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moja modyfikacja tortilli de patatas - dawno nie robiona znowu zagosciła

Moja tortilla de patatas z chorizo

Składniki:

Moja tortilla de patatas z chorizo

 

  • 4 średnie ziemniaki lub 2 duze
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki i 1/2 zielonej
  • kawałeczek chili lub sproszkowane chili
  • 5 plasterków salami chorizo
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 6 jajek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Moja tortilla de patatas z chorizo
Ziemniaki kroje na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam ziemniaki i smaże ok 10 minut co jakis czas przewracajac je zeby nie przywarły do dna. posypuje solą i pieprzem. Pod koniec wrzucam cebule pokrojona w kosteczke. drobno pokrojony czosnek, i kawałki chorizo, smaże razem chwilę, następnie dodaje papryki pokrojone w kostke. Smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie. Jajka roztrzepuję, doprawiam solą oraz pieprzem. Wylewam masę jajeczną na patelnię, posypuję tymiankiem. Smażyć tortillę przez około 4 minuty na średnio małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadziła. Smaże do czasu gdy się zetnie, przykrywam patelnię duzym talerzem, odwracam patelnię, przenosze placek na talerz i ponownie zsuwam na patelnię. Smaże spód. Wystarczy 2 minuty. Podawać na patelni lub pokroić na kawałki i rozkładać na talerze. Nastepnego dnia tortilla zyskuje jeszcze lepszy smak, chociaż żadko zostaje:)

Tagi:

jajko jajka